Kreativt skrivekurs for oversettere

Velkommen til oversetterkurs hos NFF fredag 31. mars kl. 12 til 18.

Gled deg til et inspirerende og lærerikt kurs, dagen før årsmøtehelgen i Oslo. Eller sagt på en annen måte: velkommen til kunsten å luke bort uhumskheter og huller, til å øse av de utallige ordene og ordkombinasjonene som svirrer rundt i hodet, og å finne tekstens lyd og rytme.

Kursdagen er delt i to avdelinger. I første avdeling får vi et skrivekurs i regi av Ivo de Figueiredo, prisbelønt forfatter og tidligere leder for Aschehougs sakprosaskole. På oversetterkurset vil han snakke om de grunnleggende sidene ved å skrive litterær sakprosa, men også gå konkret inn på grep og knep som kan hjelpe oversetteren med å omskape originalteksten til litterær sakprosa på godt norsk. Kurset består av foredrag og samtale, med små, ufarlige skriveøvelser og lesninger av kjente forfatteres tekster.

F.v. Per Qvale, Tiril Broch Aakre og Ivo de Figueiredo.

I andre avdeling vil Tiril Broch Aakre og Per Qvale, begge anerkjente oversettere og forfattere, holde hvert sitt foredrag.

Tiril beskriver sitt foredrag «Den levende teksten» slik:

Det handler om å finne tekstens stemme. Om å slippe til seg selv. Om innlevelse og tolkning. Om tekst som lyd og rytme (litt om huet vs. kroppen). Og litt om perfeksjonisme og det uperfekte – fra en redaktørs/forfatters/oversetters perspektiv.

Pers foredrag har tittelen «Humskheter og huller. Oversetteriske overveielser» og vil ta for seg diverse grep:

  1. Gripe forfatterstemmen (hva er nå det for slags begrep?)
  2. Gripe en konsekvent strategi
  3. Begripe strukturer, stilplan, allusjoner og alskens
  4. Gripe falske venner ved vingebenet
  5. Gripe dypt i den norske skattkisten
  6. Ta et godt grep i gammastrikken og tøye norsken
  7. Gripe til forfatteren for hjelp

Kurset er inspirert av følgende ord fra Ivo de Figueiredo (hentet fra et intervju i serien «Ukas NFF-er»):

«Å skrive godt handler om å øve opp evnen til skrive like fritt som tanken flyr. Altså, være seg bevisst at alt kan sies på mange måter, og når vi skriver, må vi prøve å øke kapasiteten vår til å øse av de utallige ordene og ordkombinasjonene som svirrer rundt i hodet. Disse valgene gjør vi hele tiden når vi tenker, det tunge er å holde den samme flyten når vi skriver, endre allerede skrevne setninger, forme teksten som leire. Det krever igjen at vi er innstilt på å stryke gode setninger hvis de hindrer teksten som helhet i å bli bedre. Og det krever at vi lærer å ’gjennomskue’ strukturene i våre egne tekster, bare da er vi i stand til å omstrukturere dem.»

Program:

12.00 – 12.30: Lunsj, prat og presentasjoner.

12.30 – 15.30: Skrivekurs med Ivo de Figueiredo

15.30 – 16.00: Pause

16.00 – 16.45: Foredrag av Tiril Broch Aakre: «Den levende teksten»

16.45 – 17.00: Pause

17.00 – 17.45: Foredrag av Per Qvale: «Humskheter og huller. Oversetteriske overveielser»

Om kursholderen og foredragsholderne:

Ivo de Figueiredo har skrevet en rekke biografer og historiebøker, har mottatt Brageprisen (2002) og Språkprisen (2016) og er kanskje mest kjent for tobindsbiografien om Henrik Ibsen og familiefortellingen «En fremmed ved mitt bord» (2016).

Tiril Broch Aakre er forfatter, oversetter og tidligere redaktør i Tiden norsk forlag. Hun har mottatt Kulturdepartementets pris for oversettelse av barne- og ungdomslitteratur (2015).

Per Qvale er litteraturviter og skjønnlitterær og faglitterær oversetter og forfatter. I 1998 ga han ut boken Fra Hieronymus til hypertekst, en teoribok om oversettelse. Qvale er fått flere oversetterpriser: Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris (2002), Bastianprisen (2008) og Nordisk Oversetterpris fra Letterstedtska föreningen. (2013).

Praktisk informasjon:

Kursdeltagerne må ha med noe å skrive på, gjerne PC eller Mac.

Deltagere som ønsker det, kan få bestilt hotellrom på SAS-hotellet (der årsmøtehelgen blir arrangert) fra fredag til lørdag til NFF-pris. (Merk at det kan være rimeligere å bestille rom på nettet selv.)

Reisen må hver enkelt bestille og betale selv, men de som deltar på årsmøtet på søndag, får dekket reisen av foreningen (minus en egenandel?).

Vi planlegger en felles middag etter kursslutt fredag for dem som ønsker det. Denne  middagen dekkes ikke av kursavgiften.

Kursavgift: 500 kroner for NFF-medlemmer, 1000 kroner for ikke-medlemmer.

Påmeldingsfrist: NFF åpner opp for påmelding i slutten av uke 4 (du finner kurset i kalenderen på foreningens nettsider). Påmeldingsfristen er satt til mandag 20. februar 2017. Antall deltagere må begrenses, så her gjelder det å være raskt ute med påmeldingen.

For mer informasjon om kurset, vennligst kontakt kursleder Lene Stokseth: lene@stokseth.no

Påmeldingsfrist: mandag 20. februar 2017. Antall deltagere må begrenses, så her gjelder det å være raskt ute med påmeldingen.

Med vennlig hilsen
Kursleder Lene Stokseth og administrasjonen i NFF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: