Knausgård, kommaer og krig

En flittig-Niels har funnet at det mangler 37 332 kommaer i den danske oversettelsen av Karl Ove Knausgårds «Min kamp».  Kommakrigen raser fortsatt blant de rødhvite i sør, men nå har formannen i Dansk Sprognævn lagt frem et forslag han håper kan skape avspenning. Han vil gi danskene det norske kommaet.

MichaelsenAv Bård Borch Michaelsen, faglitterær forfatter. Michaelsen har i mange år arbeidet som redaktør og journalist og er i dag kommunikasjonsrådgiver. Han ga i 2014 ut boken Komma på Juritzen forlag.

Historisk har danskene fulgt et tysk system for kommatering: Kommaet skal settes mellom setninger ut fra en grammatisk analyse. Under kommareformen i 1918 ble dette systemet beholdt, men rytmisk kommasetting ble samtidig innført som et lovlig alternativ. Det rytmiske pausekommaet var ment å skulle bli satt der hvor det er naturlig med en pause når man snakker. Men systemet ble svært lite brukt.

Det grammatiske kommaet har rådet grunnen. Det ligner i mangt og mye på norske kommaregler, men skiller seg fra vårt system på ett vesentlig punkt: Det skal alltid settes komma foran leddsetninger:

Vi forventer, at det bliver regnvejr.

Jeg gik, for at hun kunne være alene.

Spis, så længe du er sulten.

Slik skulle danskene skrive frem til 1996, og slik har det også vært tillatt å skrive etter den tid.  Med det nye komma som ble innført som et sideordnet system i 1996, har danskene fått valgfrihet. Dersom man ønsker det, kan man la være å sette et såkalt startkomma foran leddsetninger. Setningene ovenfor vil med de nye reglene være slik:

Vi forventer at det bliver regnvejr.

Jeg gik for at hun kunne være alene.

Spis så længe du er sulten.

Men de nye reglene satte sinnene i kok, og krigen har rast nær kontinuerlig. Lærerne har strittet imot, journalistene og redaktørene likeså, og undervisningsministeren har vedgått at det kan oppstå problemer når elever flytter fra en skole som praktiserer grammatisk komma, til en skole som underviser i det nye komma. Og nesten alle har benyttet de gamle reglene, med 40-50 prosent flere kommaer enn etter de reglene vi har blant annet i Norge.

Men det finnes noen som velger å la være å sette det såkalte startkommaet foran alle leddsetninger. I Kristeligt Dagblad skrev Niels Davidsen-Nielsen i vinter en artikkel om kommaene i Karl Ove Knausgårds seksbindsverk «Min kamp». Her hadde den danske oversetteren, Sara Koch, valgt ikke å sette startkomma foran alle leddsetninger. Resultat? 37 332 kommaer mangler for dem som foretrekker de tradisjonelle danske kommaregler. 37 332 manglende kommaer er 37 332 sparte anslag, og Davidsen-Nielsen foreslår: «Måske kunne forlaget have overvejet at udgive et supplementsbind med alle disse kommaer – til fri avbenyttelse.»

Danskene krangler om kommaet, men det kan hende at krigen kan avblåses. Det er i alle fall det formann Jørn Lund i Dansk Språknævn håper. Han foreslår ifølge Politiken at de gamle reglene kan benyttes, men at det i tillegg skal innføres et nytt system etter mønster fra Norge og Sverige. Han kaller dette systemet «det frie komma», og det skal renske danskenes tekster for overflødige kommaer og komme dem i møte som ikke bryr seg om faste grammatiske regler. Med «det frie komma» skal det ikke være komma foran enhver leddsetning.

Forslaget fra Jørn Lund kommer etter at Venstre og Socialdemokraterne i vinter forlangte en nasjonal språkstrategi der man også skal se på barn og ungdoms kommaferdigheter.

Men det er høyt opp og langt fram til danskene får enda et nytt kommasystem – og enda flere vintre og vårer før systemet tas i bruk. Inntil da kan norske oversettere av danske tekster glede seg over at de slipper å taste inn nærmere halvparten av de kommaene som står i originalen skrevet etter danskenes grammatiske kommasystem.

En tanke om “Knausgård, kommaer og krig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: