Er punktumet blitt aggressivt?

MichaelsenAv Bård Borch Michalsen, faglitterær forfatter. Michaelsen har i mange år arbeidet som redaktør og journalist, og er i dag kommunikasjonsrådgiver. Han ga i 2014 ut boken Komma på Juritzen forlag.

Punktumet er en stille autoritet som gjør lite av seg, men som gjør jobben sin for oss. I alle fall til nå, for er det blitt aggressivt?

Det mener en spaltist i New Republic. Han mener et punktum til slutt i setningen gir dette signalet: «I am not happy about the sentence I just concluded.» Derfor har han sluttet å sette punktum for eksempel i tekstmeldinger

i stedet tar han et linjeskift før han innleder neste setning

slik gjør mange av oss

det har i det minste han registrert

spørsmålet er om vi andre har observert det samme

og hvis ja:

har vi selv endret måten vi bruker punktumet på?

 

Jeg spurte orakelet på Facebook.

– En svarte: Jeg er usikker på hvilke signaler jeg sender med punktum til sist i korte eposter.

– En annen: Tegnsettingen min er nok under ombygging.

– En tredje: Jeg sluttet med punktum etter at den ene ungen poengterte at det ikke er i tiden med punktum på Instagram.

Så kanskje er det slik at noen av oss i noen situasjoner oppfatter punktumet som et endelig farvel, som et «ferdig snakket». Dette gjelder nok først og fremst i tekstmeldinger, chatter og andre kanaler hvor språket er en blanding av muntlig og skriftlig.

Det muntlige språket er natur, skriftspråket kultur, og det sistnevnte har tradisjonelt vært ganske forskjellig fra det muntlige språket. Med nye medier nærmer skriftspråket seg det muntlige på flere måter. Det er blitt mer uformelt, og mange skriver på dialekt, former ordene som de uttales eller bruker emotikoner (smileyer og den slags), som snakker til øyet, ikke til øret. Og tegnsettingen vi har lært, tar vi ikke så nøye i de slentrende kanalene.

Tegnsettingen blir lettere i sin alminnelighet også, og det har skjedd over mange år. Vi ser færre punktumer og kommaer, men flere utropstegn og spørsmålstegn. Dette sier noe om et skriftspråk i endring. Kanarifugler brukes i gruver for å finne ut om luften begynner å bli forurenset. Kanarifuglene er følsomme for slikt, og dør de, så er luften i ferd med å bli forurenset. Tegnsettingen er språkets kanarifugler.

Men jeg vil ikke kalle normene for tegnsetting i nye sjangre og kanaler forurensning. Språket endrer seg hele tiden. Hvis ikke hadde vi fortsatt snakket gammelnorsk og skrevet med runer, og tegnsettingen den gang var sannelig ikke mye å skryte av.  Bekymringen for utviklingen av språket er like gammel som språket selv, og fra moderne tid: I 1959 sendte Statens Undervisningsråd en bekymringsmelding til departementet om den svake tegnsettingen hos datidens artianere. Noe måtte gjøres! Tilsvarende uro har preget språkkyndige i de fleste land fra arilds tid. Tegnsettingen opptar mange, og i vår vestlige skriftkultur er reglene noenlunde like, men med lokale tilpasninger, som at danskene setter komma i både tide og utide. Utviklingstrekkene for tegnsettingen er antakelig globale; endringene er som en ostehøvel over oss alle.

En undersøkelse blant australske og engelske skoleelever fra i fjor ville kartlegge sammenhengen mellom ukorrekt språkbruk i tekstmeldinger hos ungdom og språket de samme ungdommene bruker i skolesituasjoner. Hovedkonklusjonen er klar: Slapp av. En studie fra Sverige fra 2011 bekrefter dette: Ungdommer forstår kodene, behersker de ulike sjangrene og skriver korrekt på skolen.

Kanskje er det vi voksne eller godt voksne som har størst problemer med å forstå de nye sjangrene og kodene, altså vi som GJERNE SKRIVER MED CAPS LOCK PÅ NÅR VI MENER NOE HARDT, OG MED MANGE UTROPSTEGN ATTÅT!!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..