Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Påsken nærmer seg med stormskritt, men det gnåles ikke om påskevask, påskestress, påskehandel, påskepynt og påskegaver. Påskeværet, derimot, har avisene begynt å skrive om, og påskekrimmen (både med permer og på skjermer) er på vei ut til oss konsumenter. Dessuten er alle landets verpehøns for lengst i full sving med å legge eggene vi skal stappe oss med i høytiden.

Et ganske alminnelig hvitt egg duger naturligvis ikke på påskefrokostbordet, og mange barnehagebarn øver daglig på eggmalingsteknikker. Men for den som vil ha et estetisk akseptabelt resultat, er dagens produkt en gave fra oven (eventuelt fra fortiden, ettersom det har ligget i skuffen min siden før Berlinmurens fall):

image

Osterei-zauber, altså, som på et øyeblikk tryller frokostegget om til en fryd for øyet. Metoden er like enkel som overraskende – man putter det nykokte egget inn i en slags hylse av plast, som så krympes fast ved hjelp av kokende vann.

image

Det ser så lett ut, eller som det heter på tysk: «Nach dem Herausnehmen ist das Osterei-Dekor wie von Zauberhand eng um das Osterei gelegt.» Den danske oversetteren forteller at det er «som om en tryllekunstner var med i spillet». Vår engelske kollega er enig: «as made by a magician», mens fransktalende eggdekoratører må nøye seg med et «merveilleusement».

Men så var det dette med teori og praksis, da. Og da er vi inne på årsaken til at jeg har latt noe så magisk ligge innerst i en skuff i tretti år. Det er nemlig aldeles umulig å spise det plastsvøpede egget, noe forpakningen også røper: «To consume the Easter egg remove at first the decoration cover.» Men når det skal gjøres, er tryllehånden borte som en ånd i en fillehaug, så det er omtrent umulig å få det til. Og dertil kommer et oversetterproblem: Produsenten hevder at produktet passer til et egg som er «mittelgroß», «medium-sized», «tamaño medio», mellomstort altså. Men jeg har aldri fått fatt i et egg som er stort nok til at plasten legger seg pent. Nå titter jeg mistroisk på bildet av det ferdig dekorerte egget, og jeg lurer på om forklaringen er der. Det avbildede dyret er ikke noen kylling! Denne påsken må jeg kanskje lete etter andeegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..