Ei saa peittää – fredagens flerstemte

image

Vi som vokste opp på åttitallet, fikk stadig høre at frokosten er dagens viktigste måltid. Ikke bare foreldre og andre omsorgspersoner, men også ernæringsmyndigheter og deres forlengede arm, meieriene (som den gangen ennå ikke het Tine), tutet oss ørene fulle med frokostens uunværlighet i hverdagen og viste oss bilder av idrettsutøvere og kulturpersonligheter som aldri hoppet over frokosten. Underliggende budskap: Hopper du over frokosten, risikerer du å bli værende nede i bunnslammet. Den som vil opp og fram, spiser mat om morgenen. Nå utfordres barnelærdommen, blant annet her i BT, men jeg tipper at effekten av flere tiårs frokostkampanjer er vanskeligere å utradere enn som så.

Selv har jeg alltid vært opplagt og ganske sulten om morgenen, så frokostpropagandaen har i grunnen vært overflødig i mitt tilfelle. Men det er ikke alle som har matlyst på morgenkvisten, og hvis de i tillegg strever med å åpne øynene i morgenmørket (særlig om vinteren), kan tiden bli knapp og frokosten salderingspost. Dette er ikke bare et norsk problem, som vi skal se. Myndighetene anbefaler et eple og kanskje en lettyoghurt i slike tilfeller, men det finnes andre løsninger.

Nylig kom det en pakke kornprodukt i hus, teksten på esken lovpriser (ikke overraskende) denne matvaren i høye toner, den har alt man trenger til en god/bra frokost/morgenmad. Og et av argumentene for produktet er at man bare trenger fem minutter til frokosten når den består av det som på norsk/dansk/svensk kalles «frokostprodukt» (på dansk naturligvis: «morgenmadprodukt»). Men svenskene har en variasjonsmulighet som ikke er oss andre forunt, de kaller det også «fullkornsflingor». Og jeg merker at jeg blir litt misunnelig på ordet «flingor», som tilsynelatende omfatter alt fra gryn/korn/risnøtter osv. til diverse flak (det er vel egentlig det flinga betyr?) og for eksempel ringer (som i eksempelet). La oss slå et slag for spon, folkens! Frokostspon til alle! Fullkornsspon til lunsj!

image

Annenhver fredag presenterer Oversattsakprosa glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..