Lys framtid for fagoversettere

Av Dag Johnsen, oversetter og magister i filosofi

Johnsen bilde

Tidas latin er som alle veit engelsk. All forskning må skrives på engelsk for å nå ut, hevdes det, og universitetene våre premierer publikasjoner på engelsk.

Samtidig akker heldigvis noen professorer seg over den elendige engelsken som presteres av en del kolleger fordi de ikke har dette språket som morsmål.

Jeg har stadig til gode å høre et godt argument for at engelsk skulle være et bedre språk å tenke på enn f eks norsk. Alle tenker best på det språket de behersker best. Og forskning uten tenkning blir som regel skrale greier.

Men det er jo et poeng at når en presterer noe en vil at fagkolleger som ikke behersker norsk skal lese, må det skrives på et språk som mottakeren forstår. Og nå forstår jo de fleste engelsk selv om det ikke er morsmålet deres.

Men det er nok likevel slik at det kan være god forskning som ikke blir lest fordi de som skal lese det, syns språket er for dårlig. Og de fleste fagfolk har jo lest noe liknende før og må gjerne trigges litt for å gidde å lese en artikkel: Det bør jo stå noe viktig og nytt der!

Det er ganske få som behersker morsmålet sitt til fulle. Det gjelder både nordmenn og engelskmenn. Dersom det er noe mer i denne moderne anglofonien enn en trang til å etterape Holbergs Rasmus Berg og nyte av den respekten det kan gi å beherske et fremmed språk, bør en først skrive på det språket en behersker best, for deretter å få det oversatt til et fremmed språk – in casu engelsk – av noen som behersker begge. Hvis kvalitet er viktig i forskningen – og ingen sier noe annet, selv om dårlig forskning nok er et større problem enn fusk i forskningen – så bør også den språklige kvaliteten være viktig.

Konklusjonen på dette må bli at gode fagoversettere går en lys framtid i møte.

En tanke om “Lys framtid for fagoversettere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..