Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Alle som har drukket melk fra et kjøleskap med under middels måloppnåelse, vet at det er forskjell på fire og åtte plussgrader. Likevel «oversettes» det ene til det andre på samskandinavisk emballasje til kjølevarer, ettersom det norske ordet «kjøleskapstemperatur» betyr noe annet enn sin danske søster «køleskabstemperatur» og det svenske «kylskåpstemperatur». Som vi ser: En oversetter kan ikke bare bedrive ord.

Således kan en enkel pakke glutenfri kjeks anspore til refleksjon omkring kulturer, nasjoners selvbilde og kildesorteringens bidrag til forannevnte. At havrekjeksen skal oppbevares tørt, er de enige om, både den svensk-dansk-norske og den engelske teksten. At temperaturen der den befinner seg, ikke bør overstige normal innetemperatur, er det også konsensus om. (I parentes bemerket: Denne rumstemperatur/stuetemperatur som stadig nevnes, hvorfor angis aldri noe mer presist om den?)

Først etter at kjeksen er spist, får vi ulike råd å forholde oss til avhengig av språk. Her har svenskene fått sin egen tekst og åpner ballet med veiledning i tre punkter:Bilde

Her instrueres forbrukeren i hvordan hen (som jeg har latt meg fortelle at det heter i Sverige) skal kvitte seg med hver enkelt ikke-spiselige bestanddel. Esken, folien og det mystiske «tråget» (utvilsomt en slektning av vårt eget «trau», men her dreier det seg om en liten bakke av plast) skal deponeres i hver sin søppeldunk. Det gjelder å kaste esken sist, for om man glemmer hva som skal hvor, er det greit å ha jukselapp.

Den dansk-norske teksten (har vi ikke nylig feiret at det er 200 år siden 1814, forresten?) tar litt lettere på det hele:Bilde

Mulighetene vektlegges, myk og hard plast skjæres over samme kam som esken, og kildesortering blir plutselig et personlig valg.

På svensk var kildesorteringen et foreliggende faktum, en nøktern konstatering med verb i presens. På engelsk møtes vi av et imperativ – men med et forbehold som gjør det svært pragmatisk.engelsk kjekstekst

Oh well. Nå gjenstår bare å se om kjeksene er gode nok til at pakken blir tømt.

Kjeks

Annenhver fredag presenterer Oversattsakprosa glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi. Denne ukens innlegg er en reprise fra januar i år. Og kjeksen var tilnærmet uspiselig, for den som måtte lure.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: