Oversetterpris til Eivind Lilleskjæret

Gratulerer med dagen! Hvilken dag, sier du? Hieronymus-dagen, naturligvis. Den hellige Hieronymus er oversetternes skytshelgen, og 30. september er hans festdag. De norske oversetterforeningene markerer dagen den siste torsdagen i september, så sist uke feiret skjønn- og faglitterære oversettere oversetterdagen etter alle kunstens regler, med utdeling av NAViOs teksterpris, NOs Bastian-priserNORLAs oversetterpris – og den mest interessante for vår blogg, Bokhandelens faglitterære oversetterpris. Vi gir ordet til juryen:

Bokhandelens fagbokpris for oversettere 2014 går til Eivind Lilleskjæret (44). Lilleskjæret er en erfaren og allsidig oversetter som behersker de fleste sjangre innenfor oversetterarbeidet. Han har flere viktige sakprosaoversettelser bak seg, blant annet Tenkning og metafor av filosofen Hans Blumenberg, det banebrytende psykologiske verket Tenke, fort og langsomt av Daniel Kahnemann, den monumentale byhistorien Jerusalem. Biografien av Simon Sebag Montefiore og Den fromme bøddelen av historikeren Joel Harrington.

Lilleskjæret får prisen for hele sakprosaoversetterskapet, men spesielt for oversettelsen av Orlando Figes, Hilsen ved midnatt (Cappelen Damm, 2013). I denne blandingen av brevroman og sakprosabok fra stalintidens Sovjet demonstrerer Lilleskjæret at han behersker både skjønnlitterære og faglitterære stilnivåer i en og samme tekst. Framfor alt vil juryen berømme at Lilleskjæret skriver et konsentrert og ledig bokmål som ikke er tynget av alderdommelige former og baktunge setninger overfylt av substantiver. Tvert om, her flyter teksten lett avgårde, og man kan konsentrere seg hundre prosent om innholdet i boka, uten å stusse over pussige ordvalg eller unaturlige setninger. Slik sett er Lilleskjæret en god representant for den samvittighetsfulle og språklig sikre oversetteren som formidler sentrale sakprosaverk fra utlandet til norske lesere uten at noe vesentlig går tapt, men kanskje et og annet blir vunnet.

Eivind Lilleskjæret ble dobbel prisvinner, ettersom han også fikk NOs Bastian-pris for barne- og ungdomslitteratur. Litt av en bragd – hjertelige gratulasjoner til Eivind! Les gjerne det fine intervjuet med ham i Bok365!

Prisvinner Lilleskjæret sammen med Eve-Marie Lund, som fikk NOs Bastian-pris for voksenlitteratur
Prisvinner Lilleskjæret sammen med Eve-Marie Lund, som fikk NOs Bastian-pris for voksenlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..