Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Sist gang dreide denne spalten seg om skilt, og det temaet skal ikke forlates helt ennå. Det er jo slik at det faktisk er en del folk i verden som ikke skjønner norsk. Det fungerer greit så lenge de oppholder seg i utlandet sitt og snakker utenlandsk, men plutselig dukker de opp her i landet. Skal de få oppfylt ønsker og dekket behov, må det kommunikasjon til.

Av og til virker forklaringen nokså åpenbar, men publikum kan sjelden undervurderes. Pipen som ikke er en pipe, har ingenting med dette å gjøre, annet enn at den dukker opp i hodet i møtet med begeret som er et beger:

beger

Heldigvis finnes det ord som er så pass like på norsk og engelsk at man kan regne med at det holder å bruke det ene, for eksempel assistanse/assitance (og hvorfor «lys» er «light», mens «leselys» ikke er «reading light», kan man bare spekulere på):assistanseNår ordene er helt like, som for eksempel opera/opera, er det selvfølgelig enda enklere. Bortsett fra at bestemt form av substantivet lager problemer, for Operaen er ikke det samme som The Opera. Men hvis man dropper den bestemte formen, oppnås to ting: Alt blir klart og tydelig, og vi kan lett henslengt gi inntrykk av at her til lands, her er det opera bak hver busk:

Opera

Absolutt alle trenger av og til å tre av på naturens vegne. Det kan gjøres i naturen mange steder i Norge, men i Oslo sentrum blir det litt ugreit. Da er det godt det finnes offentlig toalett, med instrukser på to språk:

WC

Våre britiske besøkende informeres adekvat om at toalettbesøket må gjøres unna på 20 minutter, og den betryggende forsikringen om at lokumet rengjøres jevnlig, er også gitt på engelsk. Men oppstår det problemer, forventer ingen at gjestene skal ta ansvar. Å melde inn om feil og skadeverk overlates til de innfødte.

God fredag, god helg!

Annenhver fredag presenterer Oversattsakprosa under overskriften «Ei saa peittää» glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi.

2 kommentarer om “Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: