Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Gode råd skal etter sigende være dyre iblant, men det er neimen ikke så lett å se. Tvert imot synes jeg stadig jeg vasser i aldeles gratis gode råd (og enkelte mindre gode). Med nettaviser og sosiale medier tar det helt av – vi har ingen unnskyldning lenger for ikke å vite hvordan man deler opp avokado, forholder seg til uhøflige kolleger eller bygger sin egen radiosender.

Men retro er framtida (og nåtida, naturligvis), og det kan være underholdende å dvele ved gode gammeldagse formaninger på flere språk, for eksempel dette danske skiltet, som gjør oss oppmerksom på at det neppe er særlig smart å la iPhone, bunadsølv og Stradivarius bli liggende ubevoktet igjen i en parkert bil:

Dansk bilskilt

Bildet av bilen etter innbruddet taler sitt tydelige språk, på alle språk, men følges altså av teksten «Tøm bilen før tyven gør det» og tilsvarende på engelsk, tysk og fransk. Min personlige favoritt er tyskernes lille rim med oppfordring til å være smartere enn kjeltringen: Sei schlauer als der Auto-Klauer.

I Trondheim ble, antakelig inspirert nettopp av dette skiltet fra vårt dejlige naboland, en liknende kampanje satt i gang for ti år siden. Den norske teksten er til forveksling lik den danske, og man har nøyd seg med én oversettelse. Til gjengjeld har illustratøren fått sjansen til å slå ut håret, så billedspråket er fantasifullt og lett underliggjørende. Jeg har sett en del bilførere med søreuropeiske bilskilter stå og klø seg i hodet. Men ennå har ingen av dem prøvd å parkere bilen opp-ned.

Bilskilt Trondheim

God fredag, god helg!

Annenhver fredag presenterer Oversattsakprosa under overskriften «Ei saa peittää» glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi.

3 kommentarer om “Ei saa peittää – fredagens flerstemte

  1. Veldig morsom, Hedda!
    Man må jo bare glede seg over at det finnes tøysete illustratører. Jeg blir i hvert fall alltid i bedre humør av rare skilt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: