Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Ei saa peittää
Et av Stian Omlands bybryderier – takk for lånet!

En eller annen variant av det produktet vi ser på i dag, finnes i alle norske hjem. Der vi, som Prøysen så poetisk uttrykte det, «i lønndom går», ligger det ikke strimler av gamle aviser lenger. I lys av hva produktet erstatter, kan man tro at produsentene ikke trenger å anstrenge seg nevneverdig – det meste må jo være bedre egnet til formålet enn avispapir. Når alt er bra nok, blir kreativitet i markedsføringen viktig, og det er ganske god underholdning i mye av det som kan leses på diverse pakninger med toalettpapir.

En av produsentene prøver å vinne kunder både ved å lovprise varen og ved å lokke med et slags fordelsprogram. Man oppfordres til å velge dette merket fordi man kan få andre ting enn det primære produktet, her i begeistret norsk språkdrakt (komplett med utropstegn): «Ved å samle koder fra våre forpakninger så kan du få litt ekstra glede i hverdagen!» Også svenske kunder kan «alltid få lite extra glädje i vardagen» (selv om de må klare seg uten utropstegnet), mens den danske oversettelsen er mer nøktern: «Ved at samle koder fra emballagen kan du altid samle til vores nye kampagne ting.»

Det man kan skaffe seg ved hjelp av disse kodene, er ifølge den svenske teksten «gåvor som piggar upp livet och vardagen». På de andre språkene er det glede som loves, mest forsiktig formulert på engelsk, hvor det er snakk om «gifts that will add a touch of joy to your everyday life». Den norske teksten lover forbrukeren «gaver som bringer glede i hverdagen», mens den danske inviterer til filosofering rundt en eventuell grenseoppgang mellom hverdagen, livet og hverdagslivet med sitt løfte om «gaver, som skaber glæde i hverdagen og i livet».

Uansett språk høres det unektelig fristende ut med disse gavene – hva kan det dreie seg om? Som så ofte viser fantasien seg å være virkeligheten overlegen. Den som har samlet poeng nok, kan se fram til å få … en ballongvisp, et «praktisk durkslag» eller «mjuka tofflor». Kosedyr og tepper regnes også blant de ting som kan «pigga upp livet och vardagen». Tja.

God fredag, god helg!

Annenhver fredag presenterer Oversattsakprosa under overskriften «Ei saa peittää» glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..