Kvinnekamp på styrerommet

Av oversetter Gunnar Nyquist

Kvinner må lene seg frem og ta plass ved bordet, ellers går det feil vei med kampen for likestilling. En kamp som på ingen måte er vunnet, om noen skulle tro det. Det er det klare budskapet i boken Lean in skrevet av operativ sjef i Facebook Sheryl Sandberg.

Lean in av Sheryl Sandberg, oversatt av Gunnar Nyquist
Lean in av Sheryl Sandberg, oversatt av Gunnar Nyquist

Lean in er noe så sjeldent som et feministisk manifest signert en næringslivsleder. Sandberg vet hva hun snakker om – hun har selv støtt på mange av de fordommene og hindringene kvinner møter i arbeidslivet. Det kan være så banale ting som manglende dametoaletter og egne parkeringsplasser for gravide nær hovedinngangen, til overordnede som forlanger at kvinnelige medarbeidere skal stå på pinne for dem. Forfatteren forteller om en av de første jobbene hun hadde:

Som konsulent i McKinsey & Company var jeg med i et team som besto av en mannlig senior engagement manager (SEM) og to andre mannlige konsulenter, Abe Wu og Derek Holley, foruten meg. Når SEM ville snakke med Abe eller Derek, gikk han bort til pulten deres. Når han ville snakke med meg, satt han ved pulten sin og ropte: «Sandberg, kom bort hit!» som om det var et barn han ropte på eller en hund. Jeg krympet meg hver gang. Jeg sa aldri noe, men en dag begynte Abe og Derek å kalle hverandre «Sandberg», med samme høye stemme. Den selvoppslukte SEM registrerte det visst ikke. De fortsatte. Da det ble forvirrende med så mange Sandberg-er, mente de at vi måtte skille på dem. Abe kalte seg «Asia-Sandberg», Derek fant på «stilige Sandberg», og jeg ble «Sandberg Sandberg».

Kollegene gjorde en morsom vri på en ubehagelig jobbsituasjon, og det ble enklere for Sandberg (den ekte) å ta opp saken med en sjef høyere oppe.

Kvinner gir seg for lett, mener hun. Det er altså ikke bare å skylde på mannssamfunnet. Når kvinner slutter for å få barn, slutter de mentalt før de slutter fysisk, og de er for lenge borte fra arbeidslivet i forbindelse med fødsler. Når de begynner å jobbe igjen, er de kommet i bakleksa både når det gjelder karrieremuligheter og lønn.

Kvinner tar sjelden den store beslutningen om å slutte å arbeide. De tar en mengde små beslutninger underveis, tilpasser seg og ofrer seg slik de tror de må for å ha familie. Av alle måter kvinner holder seg selv tilbake på, er det at de slutter før de faktisk slutter, kanskje den mest utbredte.

Den store utfordringen for kvinner er hvordan integrere jobb og familie, den såkalte work-life balance. Men å sette de to opp mot hverandre, er umulig. Det vil jo i praksis bety at jobben taper, for hvem vil vel velge jobben fremfor livet?

Sandbergs budskap er at det er fullt mulig å ha begge deler. Undersøkelser viser at når man deler ansvaret både for familiens økonomi og for barna, blir resultatet mindre skyldfølelse hos mødrene, mer deltagende fedre og barn som trives. Opplagt, kanskje, men lettere sagt enn gjort.

Og hva med mannen? Menn må også ta plass ved bordet – kjøkkenbordet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: