Ei saa peittää – fredagens flerstemte

Annenhver fredag vil Oversattsakprosa presentere glimt av riktig prosaisk sakprosa fra skuffer og skap. Iblant også utilsiktet poesi.

Dagens tekst handler om et produkt til hjelp for alle som sliter med tørr og sprukken hud – et problem som ofte forverres i den kalde årstiden, altså nå. Min tube med A-derma emollient balm har i hvert fall stått urørt en stund, men er nylig hentet fram igjen. En liten oppfriskning av forsiktighetsreglene er på sin plass:

Bilde

Denne beroligende balmen (et nokså aparte innlån, egentlig) ledsages som vi ser, av en like beroligende og tyktflytende tekst. Oversetteren har overlatt til kundens egen fornuft noe som det instrueres eksplisitt om i den svenske, nemlig at man bør holde produktet unna åpne sår:

Bilde

Til gjengjeld tiltros svenskene intelligens nok til selv å forstå at «två gånger dagligen» ikke er noe imperativ, så her føyes det ikke til noe «eller etter behov».

Den engelske teksten er antakelig originalen. Men den er også den eneste som ikke presiserer at kremen er til ansikt og kropp. Og den har også den mest nøkterne beskrivelsen av problemet dette produktet skal bidra til å løse, nemlig «very dry skin». Svensk høyner til «mycket torr och irriterad hud», mens norsk smeller til med «tørr og ekstremt tørr, irritert hud og lett eksem».

Bilde

Ingen av tekstene er spesielt høystemte, men som vi så, brukes både på norsk og svensk det engelske ordet «balm». Den finske teksten, som bortsett fra «kaksi kertaa» (to ganger?) er nokså ugjennomtrengelig for meg, handler om «Pehmittävä palsami», så her er produktnavnet øyensynlig oversatt til en finsk ekvivalent til «balsam». Det kan likevel ikke konkurrere med danskenes rett-på-sak-tilnærming:

Bilde

Fedtcreme, faktisk. Men det funker selvfølgelig fett i et land hvor det beste som er, kan beskrives som «skide fedt».

God helg!

2 kommentarer om “Ei saa peittää – fredagens flerstemte

  1. Tilbaketråkk: oversattsakprosa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..