Stor, større …

Av Terje og Bente-Lill Øygard, fagoversettere

Man trenger ikke å være Einstein for å vite at verdens største dverg bare er litt mindre enn verdens minste kjempe. Men andre fakta kan kreve grundigere sjekking.

Irer er mer påståelige enn vestlendinger. De er så hissige på å argumentere med hverandre at bryggeriet Guinness utga en bok som skulle avklare diskusjoner på puben. Dermed kunne irske pub-gjester slå opp i Boka, og bruke munnen til å drikke øl i stedet for å krangle og glefse med den. En vinn-vinn-situasjon, altså.

I nesten ti år hadde vi gleden av å oversette Guinness Rekordbok (nå Guinness World Records) til norsk. En herlig jobb som framkalte minner fra tiden da dette var tykk prepubertetslitteratur i lite format, nesten uten bilder, og like etterrettelig som Encyclopedia Britannica. Trodde vi.

Mye har skjedd med rekordboka siden den kom ut første gang. Den er solgt fra forlag til forlag flere ganger, og redaksjonen er nå i London. Vi vet ikke hvor mange blåruss som har vært involvert i utviklingen av produktet, men de har utvilsomt vært tallrike. Symptomatisk i så måte var at boka i en periode ikke skulle oversettes i Word, men i regneprogrammet Excel. Kanskje brukte de også Photoshop som regnskapsprogram, men det er vill gjetning fra vår side.

En myte dør

I de to første årene vi oversatte boka, opplevde vi en erkjennelse som kunne minne om den skuffende følelsen et barn opplever når det gradvis blir klar over at julenissen ikke finnes. Husker jeg rett, startet dette med Grand Canyon (verdens største canyon). Kunne den virkelig være 6000 meter dyp? En sjekk viste at den bare var skarve 1800 meter. Tvilen kom sigende: Kunne virkelig Rekordboka ta så feil?

Så gikk det slag i slag. Tommer var blitt yards, som var blitt meter og fot. Kommaer var flyttet enten til høyre eller venstre, og rotet ville ingen ende ta. Stadig dukket det opp åpenbare feil som hadde unnsluppet tilsynelatende grenseløse kvalitetskontroller i den store redaksjonen. På én utgave sendte vi over 70 korrigeringer til London, og ble nok oppfattet som like kranglevorne som to irer med tannverk.

Høydepunktene var mange. Verdens største badebasseng hadde litt mindre vannmengde enn Tøyenbadet. Verdens største masseødeleggelsesvåpen (si det fort tre ganger!) var en sovjetisk SS18-rakett som hadde missiler på 750 000 kilo – tolv stykker, per rakett. Det blir ni millioner tonn som skal sendes opp i atmosfæren, samtidig.

Det dreide seg naturligvis om sprengkraft målt i TNT-ekvivalenter.

På jakt etter IQ

Verdens største kanon sto i Moskva og veide 39 tonn, sto det i boka. Det er omtrent vekten til kilen (sluttstykket) til Adolf-kanonene som står i Harstad, og som er verdens største landbaserte kanoner. Europas lengste tunnel var i noen år Lærdalstunnelen, men det hadde ikke Guinness fått med seg. Verdens søteste søtningsmiddel ble ti ganger søtere hvert år, tre år på rad.

Barndommens helter forvitret sakte, men sikkert. Hadde Guinness Rekordbok alltid vært så full av feil? En rask sjekk viste at barndommens utgaver hadde en langt høyere sannhetsgehalt. Så hva hadde skjedd? Jo, mye. Boka hadde blitt overdratt til ulike forlag, som alle sikkert hadde glimrende forretningsmodeller med derpå følgende fortjeneste i bånn. Kjedelig tekst var erstattet med spennende, fargerike fotos og avansert grafikk som sørget for at selv de mest ordblinde av oss ville ha glede av å bla i boka. Omslaget hadde også fått en holografisk effekt.

Hele innpakningen var altså gjort om. Men hva var egentlig pakket inn? En artikkel om organisasjonen SETI (som vi korrigerte) kan gi et lite hint. Mens mange forskere rettet blikket ut i verdensrommet på søken etter utenomjordisk intelligens, lette Guinness World Records etter jordisk intelligens. Lette de i sin egen redaksjon, mon tro? I så fall hadde de en tøff jobb.

Bilde

2 kommentarer om “Stor, større …

  1. Tilbaketråkk: oversattsakprosa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..